Societat

Puig defensa la “bona coordinació” en la gestió dels incendis de l'Alt Empordà

El conseller d'Interior assegura que el foc “va superar la capacitat d'extinció, però no d'actuació”

Destaca que el seu departament invertit un 10% més que l'any passat en la lluita contra incendis malgrat les retallades

El conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, ha defensat aquest dilluns la “bona coordinació” que va existir entre els cossos d'emergència que van participar en els treballs per contenir l'incendi de l'Alt Empordà. Això no obstant, ha admès que “tot és perfectible” i ha promès iniciar un examen a fons de tot el dispositiu.

En declaracions davant la Comissió d'Interior del Parlament, on ha comparegut acompanyat del conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, Puig ha insistit que el foc va desbordar tota “capacitat d'extinció” en les primeres hores i que tenia un potencial de 25.000 hectàrees arrasades.

“L'incendi es va escapar de la capacitat d'extinció, tot i que no es va perdre la capacitat d'actuació”, ha assegurat.

El titular d'Interior no ha reconegut errors a la primera “avaluació d'urgència” del dispositiu davant la cambra catalana, però s'ha compromès a fer un “anàlisi crític de l'emergència” més elaborat en els pròxims mesos per “treure conclusions que contribueixin a millorar la resposta”.

Situació desbordada

De totes maneres, ha insistit que va ser impossible atacar l'incendi diumenge, quan es va declarar per la virulència del foc. “Eren autèntiques llengües de foc” que avançaven a 2 quilòmetres per hora i que “s'escapava de les possibilitats de qualsevol dispositiu. El conseller ha recordat que l'avenç de l'incendi, atiat per una forta tramuntana, va ser “intens i ràpid” i que es declaraven focus secundaris fins a 500 metres.

Segons ell, els objectius prioritaris van ser protegir persones, béns i nuclis habitats, evitar que s'estengués, gestionar bé els recursos aportats pel diferents cossos d'emergències i minimitzar el temps d'afectació de les carreteres tallades, com per exemple l'AP-7 i la N-II.

En resposta a les preguntes dels diputats de la Comissió, que han vinculat les dificultats de l'operatiu amb les retallades impulsades pel govern de CiU, Puig ha replicat que el seu departament ha gastat un 10% més que l'any passat en la lluita contra incendis. A més, ha explicat que disposar de més mitjans aeris el passat diumenge no hauria servit de res pel fort vent que bufava a la zona.

El titular d'Interior també ha volgut deixar clar que no ha demanat “cap dimissió” sinó que més aviat ha “felicitat als caps dels operatius”.

Fatalitat

Pugi ha atribuït les víctimes mortals a la fatalitat i ha rebutjat que no hi hagués efectius per atendre el foc que es va declarar al costat de la N-260 de Portbou, on van morir dues persones al caure al mar per un penya-segat.

L'oposició ha criticat la decisió de desviar el trànsit de l'AP-7 per aquesta carretera i ha denunciat que es va convertir en “una autèntica ratera.

De la seva banda, Puig ha assenyalat que també s'havia obert el peatge de la C-16 com a via alternativa a l'AP-7 i ha relatat que els Mossos d'Esquadra van arribar fins a la N-260. Un cop allà, van guiar a les persones que s'havien quedat atrapades, però “un petit grup”, entre els que havia els dos morts, “no va esperar a que es posessin en marxa les dinàmiques” de la policia.

Així mateix, ha recordat que hi va haver una tercera víctima que va patir un atac de cor en veure com cremava el seu jardí. També ha apuntat que un altre home que va resultar cremat de gravetat després d'una explosió en una carretera i que va morir l'endemà a l'hospital probablement es dirigia a intentar salvar un dipòsit de combustible de la seva propietat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.