Festes populars i fires

L'Escala. (Alt Empordà)

La festa més salada

La XV Festa de la Sal de l'Escala gaudeix de la presència d'una banda d'Algèria com a grup de dansa convidat

L'Escala celebra un any més la seva vinculació amb el mar amb la XIV Festa de la Sal, que rememora els orígens pesquers i saladors de la localitat. Tot i que al llarg dels anys s'han anat incorporant alguns canvis, la celebració no perd mai la seva essència, estructurada en tres grans parts: la mostra d'oficis mariners (desmallar el peix, jocs mainada, estendre i plegar el sardinal, nansaire, cisteller, enllestir palangre...), les cançons tradicionals i les danses ancestrals de l'Escala. Precisament, i gràcies a la celebració de la Trobada de Museus Marítims de la Mediterrània a la localitat, enguany la festa inclou la presència de música i danses del poble tuareg amb el Grup Folklòric Takouba de Tamanrasset, del Parc Nacional de l'Ahaggar (Algèria), i de la intèrpret d'imzad (instrument de música ancestral tuareg) Fatima Amrioued.

Actes molt populars que no es poden deixar perdre són l'arribada del Vaixell de la Sal, el pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona (a les 17.45 h) i, a la nit, l'entrada de les barques amb les veles il·luminades i el ball que oferirà el grup de danses La Farandola: el ball del Drac i una farandola multitudinària. Altres propostes són un esmorzar amenitzat amb cançons de taverna, visites guiades a la Casa de Pescadors can Cinto Xuà, ruta marinera fins a la Cova de la Sal amb el vaixell de vela llatina Rafael, cercaviles i balls. A les tavernes es podran degustar plats mariners. També es pot aprofitar l'ocasió per visitar El Museu de l'Anxova i de la Sal, que mostra la història de la pesca i de la salaó de peix blau, des del segle XVI fins a l'actualitat, i submergeix el visitant en un temps, un patrimoni i uns coneixements únics de la costa catalana.

Un altre acte popular és l'homenatge que fa cada any la festa a persones grans que han col·laborat transmetent els seus coneixements en el palangre, un art de pesca que consisteix en un fil d'un centenar de metres de llarg del qual es pengen una renglera d'hams per agafar pagell, besuc, lluç... Enguany seran Lluís Albert i Rivas, Josep Clos Blanco i Núria Sureda Barratina.

L'origen

La festa va néixer l'any 1997 per commemorar el 3r centenari de l'Alfolí de la Sal, l'antic magatzem on arribava la sal per mar, procedent de les salines d'Eivissa o Torrevella, i es distribuïa als pobles de l'interior. D'aquesta manera, i en homenatge als seus orígens pescadors i saladors, el poble de l'Escala rememora un dia de la vida quotidiana fa més de cent anys, a l'antic port.

10.00 h. Esmorzar amb cançons de taverna. 17.00 h. Lliurament de plaques a gent gran. 17.45 h. Arribada del Vaixell de la Sal. 19.00 h. Intercanvi de danses. 20.30 h. Danses ancestrals de l'Escala. 21.00 h. Entrada de barques il·luminades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic