Societat

I tu d'on ets?

La revista Presència reuneix nous veïns que volen participar en la construcció d'un país obert a la diversitat

Tots els assistents remarquen que la societat catalana és oberta i acollidora, però alhora constaten que a vegades les característiques físiques actuen com a topall

  • Catalans aguantat el planeta cedit per la llibreria Monimoon del carrer de la Unió, al Raval de Barcelona ANDREU PUIG.
  • Video: Diàlegs a l'España (V): Catalans que arrelen

Els convidats d'El Punt Avui en aquesta cinquena edició de la sèrie Diàlegs a l'Espanya que publica la revista Presència són originaris de Senegal, Itàlia, Perú, Cambodja, Holanda i Guinea Equatorial, han arribat a Catalunya en una etapa determinada de la seva vida, fa entre 40 i 8 anys, i fins al moment han optat per romandre-hi, cada u d'acord als seus motius i circumstàncies. Observant la trajectòria, professió i interès a participar en els afers que els envolten, queda clar que tenen molt per aportar als importants desafiaments d'ordre econòmic, polític i social que afronta el país. La majoria coincideix a reclamar el reconeixement de les seves capacitats (s'entén, per extensió, les de tanta gent que no sol estar convocada a decidir) com a pas necessari per anar teixint un sentiment de pertinença capaç d'anul·lar la força demagògica d'alguns estereotips que fan niu en la ignorància i molt de mal a la cohesió.

Cap dels assistents al debat no va deixar de puntualitzar que la societat catalana és oberta i acollidora, però alhora van constatar que massa vegades les característiques físiques actuen com una mena de topall i s'esperen la pregunta fatídica: «I tu d'on ets?» com una petita condemna que han de patir en aquesta comunitat canviant que encara mostra una certa prevenció enfront de tots aquells que no s'ajusten als cànons oficials.

La sessió celebrada en una sala de l'hotel Espanya de Barcelona, es va dividir en tres blocs temàtics, que són els que trobareu recollits en les planes d'aquest diumenge de la revista Presència. En la primera part es va parlar genèricament de la visió del país i la seva gent. A continuació es va transcendir l'actual punt àlgid del conflicte entre Catalunya i Espanya des de diverses òptiques. I per acabar, la conversa es va centrar en el model de societat que, per dir-ho a tall gros, a uns i altres els agradaria deixar als seus fills i néts.

Cinquè debat

Aquest és el cinquè dels set debats que la revista Presència publica cada diumenge amb la voluntat de portar a discussió el futur d'una Catalunya independent. Un fòrum batejat amb el nom de Diàlegs a l'España, i que vol ser una porta oberta al coneixement, la reflexió i les propostes de futur en un moment difícil i alhora esperançador per al país.

Totes les trobades es fan en l'excepcional marc de l'hotel España de Barcelona, fundat el 1859 i que a principi del segle XX reformaria el cèlebre arquitecte modernista Lluís Domènech. La tria d'aquest emplaçament no és casual, ja que el modernisme català va ser un corrent que va anar més enllà de les propostes artístiques, amb una voluntat de modernitzar el país i recuperar la cultura catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Tecnologia

Barcelona obre una oficina per recrear memòries amb intel·ligència artificial

Barcelona

15 colles locals participaran al 62è Carroussel Costa Brava

palafrugell

‘Pájaros’ i ‘El fred que crema’ s’imposen al primer festival de cinema

blanes

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès
MEDI AMBIENT

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres urbans en sis anys fins a arribar als 30.000

Viladecans