Medi ambient

SERVEIS

Acord per pal·liar el dèficit hídric de Torroella i l'Estartit

El consistori torroellenc podrà rebre 250.000 metres cúbics anuals de la Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent

El cabal evitarà sobreexplotar l'aqüífer del Baix Ter, sobretot als estius

El subministrament d'aigua potable a Torroella i l'Estartit, que depenia fins ara de diverses captacions d'aigua de pous a l'aqüífer del Baix Ter, ja no se ressentirà durant els mesos d'estiu, quan l'increment de població i la disminució de les pluges feia minvar el cabal disponible i la pressió del mar els deixava al límit de la salinització. El darrer ple va aprovar per unanimitat el conveni entre el govern local (CiU-L'EST-PP) i la Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent perquè la població pugui rebre fins a 250.000 metres cúbics anuals dels pous que l'ens explota al terme veí de Gualta.

L'acord és per cinc anys, prorrogable durant cinc d'addicionals, i estableix un cabal diari màxim de 3.000 metres cúbics, que només s'assoliria en situacions de puntes de demanda hídrica a l'estiu. La infraestructura d'interconnexió amb els pous de Gualta –una canonada de 800 metres que entronca amb una altra d'existent– va quedar enllestida a final de juliol. L'obra implicarà un increment del 33% sobre les actuals reserves hídriques dels pous municipals que abasteixen tant Torroella com l'Estartit.

Inversió modesta

El consistori torroellenc, d'entrada, només haurà de pagar els 45.000 euros que costa l'equipament per bombar l'aigua des dels pous fins a la potabilitzadora local, ja que el cost de la canonada ha anat a càrrec de Sorea. Pel que fa al preu que haurà de pagar l'Ajuntament de Torroella per cada metre cúbic, revisable, s'ha establert d'entrada en 0,60 euros.

LA XIFRA

3.000
metres cúbics
de cabal màxim s'assoliria en situacions de puntes de demanda hídrica a l'estiu.
45.000
euros
costarà la millora a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí. El preu de la canonada l'ha assumit Sorea.

La solució vindrà del Pasteral

L'acord és una solució temporal fins que el consistori desencalli amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) la interconnexió amb la canonada provinent de l'embassament del Pasteral fins a la nova potabilitzadora de Montfullà. Aquesta obra s'ha complementat amb una altra canonada entre Castell d'Aro i Torrent, des d'on aviat se servirà l'aigua del Ter a Regencós, Torrent, Pals, Begur i Palafrugell.

El portaveu municipal d'ERC, Josep Maria Rufí, va plantejar a la necessitat d'interconnectar la xarxa local amb la canonada de subministrament en alta. I l'alcalde, Jordi Cordón, li va respondre que serà una de les reivindicacions que faran arribar a l'ACA, per bé que es tracti d'una inversió notable. La interconnexió amb el Pasteral resoldria finalment la dependència de pous d'aigua i permetria limitar la captació dels aqüífers fluvials per a usos agrícoles. D'aquesta manera també es reduiria el risc de salinització de l'aqüífer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.