Política

opinió

Economia i valors

En el darrer article escrivia sobre economia i felicitat, basant-me en la importància d'incorporar elements de percepció personal i de medi ambient, a més de les dades econòmiques, per obtenir una valoració sobre benestar i felicitat. Ara vull destacar la importància que té, en l'àmbit europeu, posar en el centre del debat, a més de l'economia, aspectes que incideixen de ple també en el benestar de les persones i en la cohesió social, com són els valors que varen posar com a essencials els pares fundadors de l'ara Unió Europea (UE) i els que varen crear el Moviment Europeu Internacional, a finals dels anys quaranta del segle passat. Valors com la unitat europea, la democràcia, la solidaritat, el respecte a les minories, entre d'altres, tot plegat per no tornar mai més als desastres de les guerres mundials que havien enfrontat estats europeus.

Durant anys semblava que aquest escenari estava garantit, però els esdeveniments dels darrers anys, amb una forta crisi econòmica, que ha portat atur, salaris precaris i desigualtats mai vistes, també la crisi de la immigració, centrada en el drama dels refugiats, que ha derivat a crisi política, qüestionant l'eficàcia de les institucions i posant en evidència l'allunyament de la ciutadania respecte del projecte europeu, han canviat la percepció sòlida que teníem de la UE.

Tot plegat ha propiciat un món amb lideratges forts i autoritaris com els de Putin, Erdogan o Trump, que qüestionen la democràcia tal com l'entenem, i, internament, el creixement dels partits euroescèptics i antieuropeus i el resultat del Brexit, que estan fent trontollar la cohesió interna de la Unió Europea i posen dubtes en el futur de l'Europa unida. La ciutadania ha de ser participativa i exigir als polítics una gestió basada en unes polítiques econòmiques que donin cabuda a tothom i que evitin o limitin les desigualtats i recuperin una àmplia classe mitjana que és la garantia de la democràcia i, pel que fa a la realitat social i política, potenciar polítiques que garanteixin una Europa unida i que es posin els valors de la democràcia, la solidaritat, els drets humans i el respecte a les minories en primer pla, i també que tot això es faci saber a la ciutadania, sobretot a la que més ha patit la crisi, la qual està, per raons òbvies, oberta a missatges que li donin solucions, els quals han de ser reals, no només paraules. En aquest any ens hi juguem molt en les eleccions presidencials franceses, en les dels Països Baixos i en les legislatives d'Alemanya. Si no es fa res, probablement tindrem sorpreses negatives, com ja ho varen ser el Brexit o l'elecció de Trump, que tampoc les prevèiem. L'Europa que ens proposen els euroescèptics i a la qual donen suport Putin i Trump és l'Europa dels estats, és la desconstrucció de la Unió Europea, és l'Europa que ja coneixem i que ens va portar als desastres dels enfrontaments mundials, és l'Europa que hem d'evitar, apostant per l'economia justa i pels valors de la democràcia i la solidaritat. Estem en temps de descompte, però encara hi ha espai per a l'esperança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]