Política

Rodríguez Zapatero: “L’autodeterminació no és coherent, l’amnistia sí”

L’expresident del govern defensa la constitucionalitat de la mesura i diu que si cal canviar d’opinió “per l’interès general, es canvia”

Després de la sentència del TC que va modificar l’estatut es va produir un xoc de legitimitats”

L’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero s’ha mostrat sorprès dels posicionaments en contra de l’amnistia, un instrument, ha dit, plenament “constitucional” i que respon a “l’interès general”. En una entrevista a Onda Cero, Zapatero ha afirmat que l’amnistia forma part d’un procés per “intentar el retrobament”, perquè “hi ha un problema històric i l’hem d’encarar, no podem mirar cap una altra banda”. Segons Zapatero, el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va encertar amb els indults, i “si ara cal canviar d’opinió” respecte a l’amnistia “per l’interès general, es canvia”. Això sí, ha deixat clar on està el límit. “L’autodeterminació no és coherent amb el nostre programa, l’amnistia sí”, ha dit.

Zapatero ha apuntat que ell personalment “ajudarà” a assolir un acord entre el PSOE i Junts, tot i que ha recordat que les negociacions s’han de fer amb “discreció” i la legislatura ha de permetre “abordar” qüestions “latents” com “el conflicte de Catalunya” per “veure la perspectiva de fons del que ha passat sobretot des del 2017, però que prové del 2010 amb la sentència del Tribunal Constitucional”.

En aquest marc, ha advertit que una hipotètica sentència del Tribunal Constitucional en contra de l’amnistia deixaria l’Estat sense una eina per afrontar futures situacions “excepcionals” per resoldre conflictes de caràcter polític. L’amnistia, ha dit, “forma part d’un procés per iniciar un retrobament a la societat catalana i entre el conjunt de Catalunya amb l’Estat”, perquè “no podem deixar que els conflictes es mantinguin larvats” i “hi ha una responsabilitat de l’Estat molt important”.

“Després de la sentència del TC que va modificar un estatut que s’havia votat en referèndum pels catalans es va produir un xoc de legitimitats” i una “reacció contrària” de gran part de la societat catalana a la sentència del 2010”, ha recordat, i “el problema no va quedar resolt”. En aquest sentit, ha destacat que malgrat que hi va haver anys per reconduir aquella situació, el PP no ho va fer possible i “el 2017 vam tenir una crisi gravíssima que tot i que estem millor encara segueix latent”.

Per això ha afirmat que el PP “hauria de ser “més prudent” a ’hora de criticar les polítiques del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, respecte a Catalunya, perquè als populars “els ha passat el que els ha passat”, en referència al referèndum d’autodeterminació i la declaració d’independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]