Societat

El potencial dels vectors lentivirals s’obre pas a les teràpies contra el càncer

El desenvolupament dels vectors lentivirals s’obre pas a la investigació i indústria biotecnològica més puntera com a teràpia gènica contra el càncer i altres malalties, un prometedor futur ple d’aplicacions, però amb el repte d’augmentar-ne l’accessibilitat i reduir el cost de producció.

El congrés BIOSPAIN que se celebra a Barcelona ha estat testimoni de la presentació dels darrers resultats d’empreses a l’avantguarda en aquest procediment, com ara les espanyoles VIVEbiotech i One Chain Immunotherapeutics, així com l’holandesa Cellpoint Galapagos i la francesa Theravectys.

“El futur és prometedor”, ha destacat la directora de Desenvolupament Comercial de VIVEbiotech, Natalia Elizalde, que ha avançat que tenen en fase de desenvolupament desenes de productes i fabrica vectors per a trenta empreses de tot el món.

Tant ella com el cap de Desenvolupament de Processos de CellPoint, Joost van den Berg; el fundador de Theravectys, Pierre Charneu i el fundador d’One Chain Immunotherapeiuctics, Pablo Menéndez, han coincidit a ressaltar la gran potencialitat de l’eina i les múltiples aplicacions futures.

Van den Berg ha assenyalat la importància de ser capaços de reduir el cost d’aquesta teràpia perquè sigui accessible a tot el món “i no només a Occident”.

“És el gran tema, el cost. S’han de dur a terme més estudis fàrmacs econòmics. No poden ser teràpies de luxe, han d’arribar a tota la població”, ha coincidit Menéndez.

Els vectors lentivirals són una eina gènica que permet curar els gens malalts i substituir-los per altres sans accedint al nucli d’una cèl·lula i aprofitant les capacitats dels virus.

Un exemple d’aquestes teràpies és el CAR-T (Chimeric Antigen Recetor T-Cell), que consisteix a extreure les cèl·lules T del pacient (les encarregades de la defensa de l’organisme), modificar-les al laboratori i tornar-les a infondre, perquè aquestes cèl·lules reforçades ataquin les cancerígenes i les eliminin.

Darrere d’una d’aquestes experiències hi ha Pablo Menéndez, d’One Chain, i investigador de l’Institut Josep Carreras contra la Leucèmia.

El científic ha destacat els avantatges d’aquests vectors i teràpies respecte d’altres per tractar el càncer o les malalties rares, per exemple, per la seva seguretat i acomodament a les regulacions, entre d’altres punts a favor.

Una altra aplicació d’aquestes teràpies és a través de les vacunes, una altra forma de transmissió i accés a les cèl·lules per curar malalties i que ja estan estudiant i provant des de la francesa Pasteur, ha explicat el seu representant a BIOSPAIN.

VIVEbiotech desenvolupa i fabrica GMP de vectors lentivirals segons els estàndards de les agències del medicament a Euroap i els Estats Units i està acreditat per fabricar lentivectors per ser administrats tant ex vivo com in vivo.

Cellpoint es va fundar el 2018 i desenvolupa una impressionant cartera de teràpies Car-T ex vivo, utilitzant un punt de fabricació descentralitzat d’atenció, amb diversos candidats en etapes molt avançades.

One Chain Immunotherapeutics és una empresa spin-off de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).

Finalment, TheraVectys és una empresa derivada de l’Institut Pasteur que és pionera en l’aplicació d’una nova tecnologia de vectors lentivirals per desenvolupar tractaments i prevenció de càncers i malalties infeccioses i la vacuna candidata Lenti-HPV-07 contra els càncers de coll uterí i orofaringe, que s’administrarà in vivo, aviat es provarà en un assaig clínic de fase I/II.

La conferència sobre el potencial dels vectors lentivirals ha tingut lloc a la primera jornada de la vintena edició de BIOSPAIN, la gran cita de les empreses biotecnològiques, que té lloc a Barcelona fins al 28 de setembre. EFE



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]