Escapades

Elegància i romanticisme

Capital d'Eslovàquia des del 1993, la ciutat de Bratislava concentra el seu gran glamur en l'acurada part vella

Després de la divisió de Txecoslovàquia, l'any 1993, Bratislava es va convertir en la capital de la República Eslovaca. En la seva acurada part vella, la ciutat forma una gran zona de vianants on es concentren monuments i grans edificis, història, galeries d'art, museus, hotels, restaurants i cafeteries. És una ciutat renovada i plena de vida que respira romanticisme, i en la qual els seus habitants, sense remor, van i vénen vestits amb elegància i educació, enmig de l'allau de visitants que cada dia omplen els seus nets i polits carrers, places i carrerons. Enmig de tot plegat, cal no deixar de banda les distingides botigues, que no tenen res a envejar a les de les grans capitals europees reconegudes pel seu prestigi i qualitat.

El castell de Bratislava

Visible des de més de 30 quilòmetres a la rodona, el castell de Bratislava s'eleva 80 metres per sobre del nivell del Danubi i és, des de fa segles, el símbol de referència de la capital eslovaca.

Seu reial, d'origen gòtic (segle XIII) només en queda la torre gran de coronació, la porta oriental, i tres finestres gòtiques, atès que el castell va ser derruït al segle XV i va ser substituït per l'edificació actual. L'última gran remodelació es va fer al segle XVIII, en què el castell es va convertir en una luxosa residència barroca amb elegants jardins francesos. Amb tot, el 1811 tota l'àrea del castell va quedar destruïda per un gegantí incendi, i no va ser reconstruït fins entrada la segona meitat del segle XX. En el decurs de la seva història, el castell va ser seu dels reis d'Hongria i val a dir que encara conserva tresors de les coronacions. En una part de l'exposició s'hi poden veure riqueses arqueològiques d'Eslovàquia des de l'edat de pedra fins al segle XIII, així com el museu d'història, amb una àmplia exposició de mobles d'època o una col·lecció de rellotges antics. Datada uns vint-i-tres mil anys abans de Jesucrist, destaca una petita estàtua de dona, de cinc centímetres, feta d'ullal de mamut. Al recinte del castell, a part d'un pou que data del 1437 i té una profunditat de 84 metres, és d'admirar l'escala barroca; la torre de la Corona, que és la part més antiga; les restes d'una capella i oratori de la meitat del segle XIV; estàtues, les cavalleries del segle XVIII, o la porta actual del castell, que data del 1712. En definitiva, un castell majestuós que, a més de veure's des de qualsevol punt de la ciutat, té una privilegiada balconada que permet tenir una preciosa vista de la ciutat i dels turons austríacs.

Descobrir la ciutat vella

En baixar del turó del castell de Bratislava, és un bé de Déu passejar-se pels carrers, places i carrerons de la ciutat vella. Curiosament, l'estàtua més fotografiada no està dedicada a cap personatge en concret. Data del 1997 i és una figura de bronze d'un home que somriu i està a mig sortir del forat d'una clavaguera.

Dels palaus i edificis històrics que ens trobem en el recorregut pausat de la ciutat vella, no cal fer-ne un repàs per ordre de cap mena, ja que tots tenen les seves característiques d'interès i encant. Des de la mateixa plaça de l'ajuntament vell, del qual destaca la torre (segle XIV), composta per diferents edificis enganxats uns als altres, dels segles XV al XX, fins a l'església de Santa Isabel, coneguda com l'Església Blava pel seu color, edificada entre el 1910 i 1913, passant, és clar, per tot el reguitzell de patrimoni arquitectònic, artístic, històric i cultural que s'ofereix pas a pas, com el neorenaixentista Teatre de l'Òpera, construït entre els anys 1884 i 1886, o la casa romànica del segle XIII, de color verd i reconstruïda al final del segle XVIII. I és en el mateix transitar pels carrers quan, de cop i volta, ensopeguem, com aquell qui diu, amb la porta de Sant Miquel. Impressionant. És una de les quatre portes d'entrada originàries de la muralla de la ciutat que s'han conservat. Data del segle XIV.

El castell de Devin

Si bé com a símbol i punt de referència de la ciutat hem fet esment del castell de Bratislava, cal no deixar de banda que, a només 10 quilòmetres del centre de la ciutat hi ha, sobre una penya, entre la confluència del riu Danubi i el Morava, el castell de Devin, del qual destaca la torre de la Donzella (segle XVI). Un castell situat en una de les zones històriques i arqueològiques més importants de l'Europa central, amb una vista panoràmica excepcional. Hi ha les restes d'una capella romana del segle IV i, entre altres espais rellevants, unes coves, algunes de les quals són accessibles, on hi ha interessants exposicions sobre la història del castell.

DADES D'INTERÈS

Situació. En la cruïlla d'importants rutes comercials europees, de manera estratègica, a banda i banda del Danubi, ben a prop d'Àustria i Hongria.
Idioma. Eslovac.
Moneda. Euro. Eslovàquia va entrar a la Unió Europea l'any 2004.

CAL VISITAR-HO

Castell de Bratislava. Vegeu-ne dades al reportatge.
Castell de Devin. Vegeu-ne dades al reportatge. Possibilitat d'anar-hi en creuer pel Danubi.
Catedral de Sant Martí. Antiga església de coronacions.
Palau Primacial. Ostentós palau, avui seu de l'Ajuntament.
Plaça principal. Al cor de la ciutat antiga. Espai romàntic.
Ajuntament vell. Vegeu-ne dades al reportatge.
Òpera. Elegant, símbol de la tradició musical de Bratislava.
Porta de Sant Miquel. Vegeu-ne dades al reportatge.
Església dels Franciscans. La més antiga. Segle XIII.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.