Opinió

La Crònica

Verdures, llibres de cuina i sopars secrets

Darrere la llibreria de Montagud Editores hi ha una cuina on es fan sopars gastronòmics exclusius

Montagud Editores és especialista i un referent dels llibres gastronòmics que té en el seu catàleg tant llibres de cuina d’autor com de cuina temàtica, de tècniques culinàries, de pastisseria i fleca de xef, de gurmets i de professionals de tot aquest món. Entre els seus autors hi ha Ferran Adrià, Martín Berasategui, Quique Dacosta, Pierre Hermé, Jordi Roca, Juan Mari Arzak i un llarg etcètera. Té la llibreria, Milhojas, al carrer Enric Granados, al número 70. És allà a la llibreria, on hi ha gran part dels seus volums exposats a les estanteries– llibres grans, d’aquests que serveixen per regalar, ben editats i que pesen força–, on darrere i com qui no vol la cosa hi ha un minirestaurant (CocinaME). El petit restaurant té una cuina oberta a tots els xefs que presenten els seus llibres i on es fan altres actes gastronòmics. Com que hi ha poques taules, cada vegada que hi ha una presentació sembla ser que hi ha bufetades per aconseguir una cadira, costi el que costi. Dilluns d’aquesta setmana passada, al restaurant secret es va celebrar una de les seves “nits màgiques”, en què es va presentar les festes de la Verdura de Tudela i la Ribera de Navarra, que van començar aquest dissabte passat, dia 13, i duraran fins al 28 d’abril (per tant, encara són a temps d’anar-hi). Per promocionar les verdures de la terra dels espàrrecs i els cabdells d’enciam més famosos van cuinar a vuit mans els xefs Ricardo Gil (del Restaurante 33 de Tudela), Leandro Gil (de La Biblioteca de Pamplona, que té una estrella Michelin), Aarón Ortiz (del Kabo de Pamplona, que també té una estrella Michelin) i la pastissera Joanna Artieda (una jove xef experta en pastissos que ha revolucionat les postres, algunes d’arrodonides amb verdures). Al matí, van fer una sessió per a periodistes, un tast amb alguns dels plats, però va ser a la nit quan es va fer el gran sopar. Només hi van poder accedir 34 persones. Entre els plats que els cuiners i la pastissera van donar-los per menjar hi havia una duquessa de patata amb borratja. Aquí a Catalunya no és tradició menjar aquesta planta, dita també borraina, però sembla ser que a Tudela en concret i a Navarra en general agrada i la cuinen molt. Aquesta la va servir el Restaurante 33. Un altre xef, el del restaurant d’estrella La Biblioteca de Pamplona, va servir un plat fet amb arrels. S’ha especialitzat a tractar i cuinar (a interpretar!) arrels; d’enciam, per exemple, de bleda i d’api. No cal dir que el resultat és exquisit. També van sorprendre les postres de Joanna Artieda, un pastís Tatin de tomàquet lleig de Tudela (en diuen tomate feo i té un gran prestigi pel seu gran sabor). Artieda, que es passa el dia viatjant, sobretot a l’Àsia, on fascinen les seves creacions, és la protagonista, precisament, d’un dels llibres de l’editorial Montagud: Las cuatro estaciones de PastryRevolution. Un gust.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.