Política

May frena la votació del Brexit

La líder britànica reconeix la falta de suport al seu acord i promet renegociar-lo, dijous a Brussel·les

El pla de contingència per a la frontera d’Irlanda del Nord és al cor del rebuig dels parlamentaris

En una altra jornada extraordinària, la primera ministra britànica va comparèixer, ahir, al Parlament per anunciar que ajornava la votació prevista per avui sobre el seu acord de Brexit, la més important de la història moderna del país.

Theresa May va explicar que, durant el debat de la setmana passada, va notar una preocupació per la garantia que li exigeix la Unió Europea (UE) al Regne Unit de quedar-se dins de la unió duanera de manera indefinida per evitar l’aparició d’una frontera a Irlanda del Nord. I que tornaria a Brussel·les per renegociar aquest punt de l’acord i aconseguir que la permanència a la unió duanera sigui temporal. Aquesta és la principal preocupació dels antieuropeus del seu partit, que creuen que el Regne Unit queda en mans de la UE.

May va admetre que no té el suport suficient al Parlament i va prometre que intentarà assegurar-se que “el pla de contingència no es pot portar a terme de manera indefinida”. La premier no va donar cap data per a la nova votació. La diputada del seu partit Justine Greening li va dir que esperava que no fos el 28 de març. Es manté, però, la data de sortida de la UE per al 29 de març de l’any que ve.

El president de la cambra, John Bercow, va qualificar de “descortesa” la decisió de May en considerar que l’havia pres per evitar una derrota parlamentària, i que molts diputats s’havien queixat. Hagués estat una derrota tan monumental que hagués posat en perill no només el seu lideratge, sinó també el govern. Tenia 187 diputats a favor i 413 en contra, incloent 104 diputats del seu partit —d’un total de 315— i dels deu del Partit Unionista Democràtic (DUP), els seus socis unionistes nord-irlandesos.

“És molt positiu l’ajornament Aquesta garantia és il·legal fins i tot segons la legislació europea”, va explicar Graham Brady, diputat tory que representa els parlamentaris del partit que no formen part del gabinet de May.

Bloqueig absolut

“El govern ha perdut el control de la situació i està en estat de desconcert”, va criticar Jeremy Corbyn, líder laborista. “Han estat una pèrdua de temps les últimes dues setmanes, la primera ministra ja sabia que hauria de tornar a renegociar amb Brussel·les”, va declarar Nigel Dodds, líder del DUP. Per la seva banda, la cap del govern escocès, Nicola Sturgeon, va denunciar un “acte de patètica covardia”.

“La qüestió fonamental és: vol aquesta cambra complir la promesa del Brexit?”, va llançar May als parlamentaris. “Ens hem de preguntar si realment ens volem comprometre, perquè el Brexit no es pot complir sense compromís”, hi va afegir. Tot seguit, va desafiar els seus crítics a proposar altres solucions que tinguin majoria. Va descartar el segon referèndum i un pacte com el de Noruega, que permetria al país seguir a la unió duanera i al mercat únic. Aquest pacte tindria el suport dels europeistes del seu partit i bona part de l’oposició, però no la majoria. De fet, cap de les opcions en té de majoria al Parlament. “Aquesta cambra no està dividida per partits en aquests moments sinó per faccions”, va afirmar Kenneth Clarke, veterà diputat conservador proeuropeu.

S’havia assenyalat també la possibilitat que el Partit Laborista convoqués una moció de censura contra May. L’hi van demanar, ahir, els nacionalistes escocesos i els demòcrates liberals, però els laboristes van descartar-la perquè no saben si disposen amb el suport suficient per fer caure May. El DUP no s’hi ha pronunciat. “Prendrem la decisió quan creiem que és el moment”, va declarar un portaveu del laborista. Ningú no sap que passarà a partir d’ara. La situació ara mateix és de bloqueig absolut. May tornarà a Brussel·les dijous aprofitant que hi ha reunió del Consell Europeu per tornar a negociar un acord que els líders europeus ja han dit que és l’únic possible. La premier podria buscar una clàusula en la declaració política, però això no seria suficient per als brexiters del seu partit, que li demanen que renegociï l’acord legal de 585 pàgines. Obrir aquest acord seria com obrir la capsa de Pandora i tothom voldria canviar coses. Sembla improbable que ho aconsegueixi.

LES FRASES

Aquesta decisió és un acte de patètica covardia
Nicola Sturgeon
MINISTRA principal d’escòcia
El govern ha perdut el control de la situació i està en estat de desconcert
Jeremy Corbyn
CAP DE L’OPOSICIÓ BRITÀNICA

Cau la lliura i els mercats recelen

Daniel Postico

Els mercats creuen que May no aconseguirà canvis substancials de Brussel·les per al mes de gener i avaluen que el risc que es produeixi una sortida sense acord és molt elevat. La lliura esterlina es va enfonsar, ahir, al seu nivell més baix des del juny del 2017. La lliura ja ha caigut un 15% des del juny del 2016, quan es va celebrar el referèndum. La notícia tampoc va ser ben rebuda pel sector empresarial. Carolyn Fairbairn, directora general de la patronal, va declarar que l’ajornament “és una altra garrotada per a les empreses, que estan desesperades per aconseguir claredat”. “Els plans d’inversió fa dos anys i mig que estan aturats”, va alertar. I va avisar també que, si no s’arriba a un acord aviat, el país s’arrisca a caure en una “crisi nacional”. Per la seva banda, Stephen Martin, director general de l’Institute of Directors, l’organització que representa els líders empresarials i emprenedors, va afirmar que aquesta decisió és “una extensió de la incertesa i de la frustració”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.